Monday, March 28, 2016

Maybe I don't have the chance to feel it

Orang sering tanya gua sejak gua masuk alam 20-an ni, tak rasa nak berteman ke? Dan jawapan gua, tidak. Belum masanya.

Gua tak nampak lagi kepentingan berteman di usia muda macam ni. Gua banyak benda nak dicapai. Senang cerita, masih belum terdetik lagi dalam hati nak pikul long-term responsibility.

It's not like gua takut hadap realiti, takut beban tanggungjawab, no. It's just.... tak rasa sekarang masanya. Lagipun...

Ada ke orang nak hadap gua, sejenis gadis yang keras pendirian dalam serius dan anehnya yang tersendiri? Gua terbiasa hidup sendiri2 sejak kecil. Main sorang2, buat kerja sorang2, decide sesuatu sama2. Jadi, untuk bergantung harap pada seorang stranger itu sangat la pelik.

Gua bukan jenis orang yang pandai menunjukkan kasih sayang pada orang2 lain, sekalipun keluarga gua sendiri. Hanya kucing je laa kot. Kalau biasanya kita lihat anak bujang lelaki tidak kisah cium pipi ibunya, anak dara yang tidak kisah peluk ayahnya. Tapi gua tidak. Yang biasa buat semua benda affections tu, emak ayah gua je la. Tapi gua tak balas. Bukan sebab ego, tapi sumpah tak reti.

Gua selalunya guna konsep hitam dan putih, terkadang yang jarang, barulah gua meneliti kelabu di antara keduanya. Kalau dah benda memang patut gua rasa gua cakap, gua akan cakap. Kalau gua rasa benda tu harus disimpan, gua simpan dahulu. Kalau gua rasa nak buat sesuatu, biasanya gua memang dah consider kiri kanan atas bawah depan belakang. Dan orang takkan dapat object apa yang gua mahu. Malah orang terdekat gua pun sedia maklum, kalau bab decision making terutamanya, takde siapa pun boleh masuk campur.

Gua ini perempuan high maintenance. Bukan sebab pakaian dan perhiasan, tapi penjagaan diri. Barang2 higenik dan perubatan gua semuanya kos tinggi. Nak jaga gua bukan senang. Tiba2 gua sakit, gua sakit. Walaupun sekejapan tadinya gua menyengih sihat. No, gua sangat vulnerable dengan kebanyakan penyakit. Gua mungkin nampak segak dan cool oleh orang perempuan lain, tapi gua selalu kalah bila datang bab penyakit.

Ciri2 di atas antara sebab2 kenapa gua tak pernah rasa ingin berteman... gua tak tahu nak adapt dia macam mana.

Sampai gua terkadang fikir, mungkin tiada peluang pun untuk gua berteman.

Wednesday, January 06, 2016

I don't know... Let me babbling once.

Dah lama sangat aku tak menangis mengongoi2 atas kelemahan sendiri. Sebab lama dulu, aku kuat menangis. Sikit2 menangis, balik2 cengeng. Itu aku yang dululah.

Mungkin sebab dah penat, dah bosan menangis, aku berhenti. Aku rasa berhenti aku yang ini, berhenti mendadak. Sebab aku boleh capai satu tahap IDGAF, tahap di mana "pergi matilah semua". Semua kelemahan, kekurangan, ke...an apa entah lagi yang menyakitkan, semua aku telan dengan tenangnya. Aku tak sedar, jiwa aku makin membengkak dan makin parah rupanya.

And now...

Di semester tujuh ini, di pertengahan jalan "Road to Graduation" ini, aku rasa aku macam helpless, rasa macam kuat aku dibuat2. Mula2 rasa macam okey je kot, boleh survive ni... Tahan sikit je lagi. Tapi, makin nak hujung ni, makin bertalu2 ujian. Makin lama makin aku rasa teruknya aku, banyaknya flaws aku, dapat ke aku cover semua 'blemish' ni? Tipu kalau aku kata aku tak tertekan teruk, yes I do stress. Rasa nak benci diri sendiri, rasa nak pertikaikan kenapa perjalanan hidup aku tak se-smooth orang lain, rasa nak berhenti dari semua yang aku telah usahakan selama ni. Alhamdulillah, masih belum ada rasa nak matikan diri sendiri. Sebab itu antara perkara yang paling aku takuti.

Aku tak nak orang keliling aku tengok flaws aku yang tak semenggah sebab aku nak jadi seorang Afifah, seorang teman yang hampir ideal (mustahil la aku nak capai gred ideal sepenuhnya kan) untuk dicontohi. Bukan seorang Afifah yang kerja dia ibarat tikus membaiki labu, tak habis2 nak me-repair flaws dan keruntuhan dalam diri sendiri tapi kebanyakan usahanya hampeh. 

Dalam pada tak mahu orang tahu lemahnya diri aku yang sebenarnya, I need to tell people yang aku ini juga manusia biasa juga. Yang nak merapu menangis mengadu domba macam budak kecik hilang gula2, yang nak sepak terajang dinding sampai dinding tu berlubang, lepas tu ada orang datang dengan tenang dan larikan perhatian aku dari amarah ke platform yang lebih manis. Aku tak nak pun dia berusaha dengan gigih dok pujuk aku, "Chill down... Ingat Tuhan... bersabar...". No. Aku tak nak pun pujukan macam pakar kaunseling tu. Nanti aku lagi panas, silap2 dia yang jadi punching bag aku.

Serius, makin lama makin rapuh jiwa ni. Seolah2 aku dapat melihat satu-persatu bahagian diri aku tercerai dari aku. Bila aku fikir balik, "degil" aku tak mahu menangis atas kelemahan dan kesusahan ni, sejenis kekuatan atau ego? Sekarang aku keliru.

Orang keliling aku ramai yang supportive terhadap aku. Semua kata it's okay kalau nak nangis, it's okay kalau dapat macam ni. Masih ada waktu untuk amend semuanya... Dan inilah situasi yang buat aku rasa nak pertimbangkan semula "degil" aku tak mahu menangis ni.

Aku senang mendengar rintihan orang, pujuk apa yang perlu. Tapi bila kena bertubi2 kat batang hidung sendiri dalam tempoh yang singkat, honestly aku tak tahu nak bagi reaksi macam mana.

Boleh tak aku nak menangis sekarang? 

Tuesday, October 20, 2015

Mak, I'm a weakling

Mak,
Right now,
At this 3.55, in this very early morning,
I couldn't sleep, couldn't sit or stand,
My hands are trembling, my legs are shaking,
And even now, I still have little confusion over little things I do...

Mak,
I wish I can use Twitter as per usual to vent out my inner trembling voice,
But I know people would get irritated,
So I remembered this place, my own virtual home,
A place where I had my best laughs and cries before

Mak,
Again.... here I am,
With this slow pace, I type out my inner cries,
The blood and sugar are not in their usual states,
I know you know how suffer I am when these two are in problematic,
I tried telling people that I'm not joking about this struggle,
But what I get? Just a plain so-called comforter lines together with 'kekeke' giggle

Mak,
Please hear my silent cries,
Only you know my health problems,
I cannot sleep nor doing revisions and assignments,
And now I lay down as a useless body,
With the helpless tears pouring down my pale face

Mak,
Sorry for being a weakling....

Wednesday, September 23, 2015

Komuter KTM: Koc Perempuan

Gua lebih senang masuk koc perempuan sebab takde risau terpaksa berlaga badan dengan lelaki. Sungguhpun begitu, kadang-kadang gua jelak juga dengan perangai orang perempuan.

Ada yang bawa anak kecil tapi tidak pandai 'mengepung' anak. Gua risau benar anak dia tergelincir keluar ke bawah kereta api masa pintu komuter dibuka.

Ada yang mengumpat orang ikut cara urban; main campur aduk bahasa Melayu pasar dengan slang Bahasa Inggeris pasar. Bunyinya berlagak bagi gua.... hahahaha.

Ada yang memakai pakaian yang gua sendiri tak pasti, bolehkah digayakan untuk ke pejabat? Sebab nampak kad nama tergantung di lehernya.

Biasa juga kawan sekolah dulu-dulu terserempak dengan gua dalam koc perempuan tu, gua yang selalu tak perasan kelibat mereka. LOL

Ada sekali tu, gua terpaksa naik komuter 'old-school' sebab bukan balik pada waktu puncak. Ada satu ruang kosong dalam koc perempuan ni, orang ramai yang mengelilinginya seakan takut untuk ke tengah sana. Rupa-rupanya ada budak bantai kencing kat situ. Air kencingnya sudah jadi macam lopak. Hahahaha. Nasib baik gua jauh di pintu.

Ada juga wanita dewasa yang memandang gua pelik. Kadang-kadang gua rasa pandangan dia macam tak puas hati dengan gua.

Banyak lagi sebenarnya babak yang penumpang komuter 'lakonkan', tapi takkan gua nak cerita dengan terperinci kat sini. Hahaha.

Bas RapidKL Nombor 7: Segambut Dalam

Hari-hari kena bersesak dalam bas ini. Banyak bas nombor 7 ni, gua pun tak pasti sudah berapa banyak bas nombor 7 yang sudah gua naiki. Pemandunya apatah lagi, manalah gua nak ingat.

Gua suka memerhati. Walaupun masa tu gua tengah pasrah menjadi sardin kurus yang tersepit di celahan orang ramai, mata gua tetap aktif memerhati.

Paling gua suka tengok, fesyen orang. Boleh kenal mana satu fesyen orang kita, fesyen mat Bangla, fesyen bang Nepal, fesyen orang Indonesia.

Ada yang bela rambut nipis di bahagian atas kepala tetapi tiba2 bertabir tebal panjang di belakangnya.

Ada yang pakai tudung serupa hantu pocong, selagi hujung lipatan tudung bawal tu masih boleh ditarik dan dililit, dia gigih menarik bucu tudung itu sampai tak ada basi kain ditinggalkan.

Ada yang pakai mekap tebal semeter, dari jauh boleh nampak warna pembayang mata dan gincu dia.

Ada yang pakai baju T yang diperoleh percuma dari produk makanan dan minuman, dipadankan sekali dengan seluar jeans dan sepasang sandal lusuh.

Ada yang bersumbat telinga dengan earphones pelbagai jenis, terangguk-angguk mendengar lagu entah apa.

Ada yang pakai tudung tapi bersarung baju T yang kecil dan seluar legging yang pelbagai warna terang.

Ada juga yang tidak disisir rapi rambutnya, membuatkan mata gua yang penuh imaginasi ini membayangkan dua tiga ekor serangga berterbangan di atas kepalanya.

Pendek cerita, segala apa fesyen 'orang kebanyakan' yang boleh difikirkan dalam kepala, boleh dikatakan ada dalam bas itu.

********************

Saat nak naik bas adalah saat yang gua risau, sebab ada saja puak-puak yang gemar benar menolak-nolak masa nak masuk bas. Bukannya dia terkocoh-kocoh pun, tidak. Itu memang hobi sesetengah daripada mereka. Sambil bergelak ketawa keriangan, ditolak semua orang di depan kiri kanan dia. 

Tak kurang juga ada lelaki serupa perempuan tingkahnya. Sedikit pun tidak bertolak ansur. Dia saja yang boleh naik cepat dan rebut tempat duduk, buat gua yang perempuan ini tertanya-tanya, "Aku yang perempuankah..... dia?"

Tapi selalu gua dibela oleh kaum lelaki yang berusaha beri laluan untuk gua naik bas dahulu, mereka kemudian. Tidak kisahlah lelaki itu orang kita, ataupun Bangla, ataupun Nepal, ataupun Indonesia. 

Tak kurang juga ada mat salleh yang sudah pandai berbahasa Melayu, berbual dengan gua masa kami tengah gigih menggenggam palang besi agar tak tergolek masa bas pecut tiba-tiba ataupun brek tiba-tiba.

Bangsa asing itu tidaklah seburuk mana. Hanya segelintir sahaja yang berbuat celaka.

Plaza Mont Kiara: Pak Guard

Setiap kali gua pergi ke surau di tingkat 2 blok D, pasti pak guard kat situ akan sapa gua.

"Akak, mahu sembahyang?"

"Akak, sudah makan?"

"Akak, sudah habis kirija (baca: kerja)?"

Dan bila gua memulakan mod kerja dari rumah lebih kurang pada hujung bulan April dan berlanjutan sampai pertengahan bulan Jun, dia tidak nampak gua lagi. Makanya, apabila satu hari tu gua datang untuk conduct app testing di pejabat....

"Akak... sudah lama tidak nampak akak. Saya ingat akak sudah berenti (baca: berhenti) kirija (read: kerja)," sapa dia sebaik sahaja aku melangkah ke arah lif.

"Oh, saya masih kerja laa. Saya kerja dari rumah," aku sengih.

Lalu aku tengok dia angguk bersungguh-sungguh macam belatuk.

Hatta dengan pak guard pun muka kena manis. Sebab kau takkan pernah jangka positifnya hidup kau mungkin sedikit daripadanya disumbangkan oleh pak guard.

Monday, July 13, 2015

Kaki dan Markah

Natijah daripada jatuh terduduk di tangga CTF1, makanya aku diberi cuti sakit. Aku menghubungi Norlia, kawan sekelas aku untuk bertanya pasal kerja subjek Human Computer Technology (HCT) kalau-kalau Dr. Ranaivo ada bagi. Selain bertanyakan kerja, aku juga bertanyakan cerita HCT hari itu kerana kelas HCT antara kelas yang berdrama. Hahaha.

Norlia bagitahu, markah Assignment dah dapat. Pucat lesi muka aku, kerana HCT termasuk antara subjek yang aku sukar skor pada awal semester. Sekali...

Norlia: Tadi Dr. Ranaivo tanya "Where's Afifah?". Haa... dia cari Pipah...

Aku: Iya? Habis tu Norlia jawab apa?

Norlia: Saya jawablah, "Her foot's sprained. She couldn't walk"

Afifah: Hmm... hmmm.. *angguk*

Norlia: Lepas tu tahu apa Dr. cakap? "Oh, so pity of her. Return her assignment paper, she'll surely happy and speedy recovery, tell her that"

Dan rupanya Dr. Ranaivo aku rasa sangat sweet ketika itu kerana dia mengucapkan selamat sembuh dan beri markah assignment aku yang OK sebagai "ubat". Thank you, Dr.



Nota:
Kadang-kadang orang yang garang laksana singa ini manisnya tidak terduga. Hihi.

Kaki dan Klinik

Hujung tahun lepas, aku terjatuh ketika menuruni tangga CTF1 (bangunan yang menempatkan sebuah dewan kuliah besar dan enam bilik seminar). Salah aku juga yang tak reti-reti menilik anak tangga, sebaliknya ralit membaca mesej dari kawan. Aku tersilap melangkah turun anak tangga, aku fikir sudah habis anak tangga aku turuni. Rupa-rupanya ada satu lagi anak tangga yang aku terlepas pandang. Maka jatuh terduduklah aku dengan sopannya.


Buku lali terasa mengembang dan kepala terasa nyeri dengan sakitnya. Aku berjalan perlahan-lahan sampailah ke General Lab 1 di bangunan FSKTM. Memang terdengkut-dengkut, tapi sebab pakai jubah Batman makanya tak ketara sangat sumbang langkah itu. Duduk dalam bilik komputer yang berhawa dingin itu, rupanya mengundang kaki yang bengkak semakin membengkak. Mahu atau tidak, aku terpaksa buka stokin. Allah, gemuknya kaki!

Masa hendak beli makanan, aku sudah tidak boleh berpijak lagi. Terpaksa melompat-lompat guna sebelah kaki macam orang main tingting. Terpaksa minta tolong Anna untuk belikan ais buat tekap di bengkak kaki. Terpaksa minta tolong pada Tra untuk papah aku dan bawakan aku ke klinik. Terpaksa minta ihsan Shyamala untuk tumpang katilnya di tingkat bawah katilku untuk seminggu dua.


Nota:

Berkawan usah memilih. Ketika ini, aku ditolong oleh kawan berlainan bangsa dan agama. Aku bersyukur kerana mereka sudi menjadi kawan baik aku selama aku menuntut di UNIMAS.

Sunday, June 28, 2015

Perks of being an IT student

Seriously, guys. I'm just an ordinary IT student equipped with ordinary IT skills, but peoples around me still seeing me as a pro whilst I'm struggling to save myself from repeating papers. Lol.

1. "You're an IT geek so you know how to hack computer system. Teach me, masta!"



Image source: Google

LOL. That's my answer for this very first impression. Guys, even if I know how to hack system, I will not teach you how as you might 'extend' the knowledge for unethical activities.

You might see me working like crazy with that black-background CMD (command prompt window) and a lot of weird language, but that's the only time when I'm struggling to run my assignment's work. I'm not a geek who loves to explore and try new methods on how to access this, how to change that... I'm still an ordinary girl tho (read: who loves reading gossips, tweeting, scrolling Instagram and giggling at the pictures, etc during her free time)

One day, I received a message from my colleague:

Colleague: Assalam Afifah. Can you please teach me something?
Me: InsyaAllah if I know what it is.
Colleague: First, I want to know. Can people trace our IP address? How to check it?
Me: Yes people can trace it, but I already forgot how. I'm not good with networking.
Colleague: Oh dear, I'm just about to hack something.
Me: Hahahahahahahahaha what? 
Colleague: Do you know how to hack?
Me: Hahahaha no.
Colleague: Oh, okay. Later.

And I was just "What is she thinking?" and literally, I smacked my head onto my pillows hardly.

2. "Oh, you are such a genius! Thanks for cleaning my thumbdrive!"


Image source: Google

And I was just smiling. Copying the simple code from the internet and running the CMD a bit seems like a good way to portray myself as a genius one. Hewhewhew.

3. "Help me! I'm about to die! My laptop suddenly shut down and I cannot restart it!"


Image source: Google

When I received the laptop, I can feel the overheat on my palms. Being a husnudzhon muslimah, I was just thinking that she might have tried hundreds of times to start her stubborn laptop. I tried to open her laptop after 5 minutes I received it and tada.... the laptop was restarted and the message about overheat and thermal thingy was appeared. Zzzz... she just had thermal problem and other than that, her laptop was working properly. The laptop just need some space to flow the heat away and be note that please do not put your laptop on fluffy surface as it blocks the heat from the inside of the laptop to escape.

4. "You study IT right? Then you must know how to repair this"


Image source: Google

Studying IT doesn't mean I'm capable of doing surgery on the laptop or PC. No, seriously. I don't want to be compensated if any 'additional' broken parts done by me.

5. "How to steal people's wifi? How to trace the password?"


Image source: Google

Hahahahahahahaha what? I'm not good in computer networking nor a person who loves to practice unethical activities using my IT knowledge, so honestly I don't know as I never explore it. Call me nerd or 'budak skema', I'm pleased to be labelled that rather than doing haraam things to please other.

6. "Oh dear, why should I learn this IT subject? I'm an engineer-to-be"


Image source: Google

Leulz. Don't you realize IT is the king of our modern life? Without IT, your life in this modernised world can be sooooooooo hard. Yes I know you have a brightly shine future of achieving IR status, but please do not be ignorant. You look down to my learning scope, yet you crawl and cry to me when your thumbdrive is infected by virus, which the solution can be found on internet. Blergh. Be flexible! People might just fooling you for a small matter involving IT. At least, know how your laptop works and how to handle when it is in problematic period. IT scope is powerful enough to control or destroy your IR life, so be good to it. Learn and suit it to your pride.


Nonetheless, deep in my heart, I thank to everyone's perception upon me. Thanks for appreciating me like nothing. 

Revamped

As written in the title, yes, the blog is revamped. No more old posts here. No, I'm not deciding to forget all my 'efforts' in blogging since 2007, just thinking to start anew again.

Everything's change, so do my blog.

So, urm.... nice to meet you :)



Image source: Google